preoloader

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι κτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων και σε απόσταση μόλις 77 χλμ από την Πάτρα.
Τα Καλάβρυτα εμφανίζονται το 776 π.χ. με το όνομα Κυναίθη όπου φανερώνει την έφεση των κατοίκων για το κυνήγι. Το σημερινό τους όνομα που εμφανίστηκε την φραγκοκρατία και οφείλεται στις δροσερές πήγες που έτρεχαν στην πόλη. Στην Επαρχία Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά και τουριστικά αξιοθέατα.

 

Αγία Λαύρα

Αγία ΛαύραΗ ιστορική μόνη της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 4,5 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Στην μονή βρίσκεται το εκκλησάκι που κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η επανάσταση από το Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό κατά την εορτή του Ευαγγελισμού του 1821.

Στην Μονή μπορεί κάποιος να θαυμάσει το λάβαρο της επαναστάσεως που φυλάσσεται διάτρητο από σφαίρες, το πολύτιμο αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο Δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης , τα άμφια και η ποιμενική ράβδος του Παλαιού Πατρών Γερμανού. Έναν μεγάλο αριθμό σταυρών από πολύτιμους λίθους και αλλά σημαντικά αντικείμενα λατρείας. Από τη μεγάλη συλλογή των εικόνων ξεχωρίζει η χρονολογημένη στα 1600 εικόνα του Άγιου Παντελεήμονα.

Κάθε χρόνο 25 Μαρτίου πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερη την αναπαράσταση της συνέλευσης των οπλαρχηγών και την ύψωση του λαβάρου της επανάστασης.

Ώρες Λειτουργίας Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας:

Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά 10:00-13:00 & 15:00-16:00

Θερινό ωράριο: Καθημερινά 10:00-13:00 & 16:00-17:00

Τηλ.26920363

 

Μέγα Σπήλαιο

Μέγα ΣπήλαιοΤο Μέγα Σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Σε έναν άγριο και απότομο βράχο ύψους 120μ που στην κορυφή του υπάρχει ένας παμπάλαιος πύργος είναι χτισμένο το Μέγα Σπήλαιο. Η πρόσοψη του σπηλαίου κλείνεται από κελιά.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 362μχ από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς στο βάθος της σπηλιάς εκεί όπου υπάρχει η πηγή. Η εικόνα βρέθηκε από μια βοσκοπούλα και είναι πλασμένη από κερί και μαστίχα από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Το 840 το Μέγα Σπηλαίο κάηκε από τους εικονομάχους. Το 1285 ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος το ανοικοδόμησε και κάηκε για δεύτερη φορά το 1400 και για τρίτη το 1600 όποτε κάηκε η εκκλησία και η πολύτιμη βιβλιοθήκη που είχε σπάνια χειρόγραφα.

Για Τετάρτη φορά κάηκε το 1934 που καταστράφηκαν όλα τα κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Ανοικοδομήθηκε το 1936 αλλά πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς το Δεκέμβρη του 1943. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 22 μοναχούς και όλο το προσωπικό της μονής και πέταξαν τα πτώματα τους από ένα γειτονικό γκρεμό.

Στην αίθουσα κειμηλίων της μονής φυλάσσονται σπουδαία και μοναδικά κειμήλια. Το μοναστήρι γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ώρες Λειτουργίας Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου:

Καθημερινά 08:00 μέχρι την δύση του ήλιου.

Τηλ.2692023130

 

Τόπος Θυσίας

Τόπος ΘυσίαςΈνα ξεχωριστό μνημείο της πόλης και Ιερό Προσκύνημα είναι ο Τόπος Θυσίας, στο λόφο του Καπή, στο δρόμο προς Χιονοδρομικό Κέντρο.

Στη Ράχη του Καπή οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν.

Σε εκείνοι το σημείο σήμερα βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει εκείνο το έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων και στην κατακόμβη υπάρχουν καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων.

Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων.

 

Μνημείο Ηρώων

Βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό Ζυγό.

 

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην βόρια πλευρά του Χελμού στην θέση ξερόκαμπος μόλις 15 χλμ από τα Καλάβρυτα.

Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1988. Διαθέτει 12 πίστες με συνολικό μήκος 20 χιλιόμετρων και 7 αναβατήρες με δυνατότητα μεταφοράς 5000 ατόμων την ώρα. Οι πιστές του καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων των χιονοδρόμων. Στα 1850 μέτρα λειτουργεί καφετερία , εστιατόριο, κατάστημα πώλησης ειδών σκι καθώς και ιατρείο.

Πληροφορίες:

www.kalavrita-ski.com

τηλ. 26920 24452

 

Σπήλαιο Λιμνών

Σπήλαιο ΛιμνώνΒρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου, επί του δρόμου Πατρών-Καλαβρύτων-Κλειτορίας-Τριπόλεως & απέχει μόλις 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων.

Ένα σπάνιο και μοναδικής ομορφιάς δημιούργημα της φύσης όπου εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους και τους υπέροχους σταλακτίτες του, έχει κάτι που το καθιστά μοναδικό στο είδος του στον κόσμο τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που εκτείνονται σε τρεις ορόφους. Πρόκειται για παλαιά κοίτη υπογείου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρων. Όταν τα χιόνια λιώνουν το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του ποταμού ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους έως και 4 μέτρα.

Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

Πληροφορίες:

www.kastriacave.gr

Τηλ.2692031001

 

Λίμνη Τσιβλού

Λίμνη ΤσιβλούΗ λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στο Χελμό, κοντά στον ομώνυμο οικισμό στα δυτικά της κοιλάδας του ποταμού Κράθι, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρα μέσα στα έλατα. Η λίμνη βρίσκεται και δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις στις αρχές του αιώνα.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο