Ιστορικό

Το ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας ιδρύθηκε το 1952, με εφαρμογή του Ν. 2119/52 ως κοινοπραξία Κοινού Ταμείου Εισπράξεως Λεωφορείων (ΚΤΕΛ).

Με την υπ’ αριθμόν 196360/6.10.67 απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών τα 46 υπεραστικά ΚΤΕΛ της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης συγχωνεύονται σε 8 Κ.Τ.Ε.Υ.Λ. (Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Υπεραστικών Λεωφορείων) την 1η Φεβρουαρίου του 1968. Το ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας υπάγετε στο 1ο Κ.Τ.Ε.Υ.Λ. μαζί με τα υπόλοιπα ΚΤΕΛ της Πελοποννήσου.

Το καθεστώς αυτό όμως δεν ευδοκίμησε και έτσι το 1973 βάσει του νομοθετικού διατάγματος 102 ξαναδημιουργείται το ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας όπου και ήταν η μορφή του μέχρι το 2003. Με βάση τον Νόμο 2963/2001 Το ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία από 1/9/2003.

Αρχικά περιελάβανε 139 λεωφορεία μετόχων. Σήμερα το ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας έχει 150 τελευταίας τεχνολογίας λεωφορεία όπου τα 17 από αυτά ανήκουν στο ΚΤΕΛ.

 

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας Α.Ε. παρέχει με ποιότητα, ασφάλεια και ταχύτητα υπηρεσίες υπεραστικής επιβατικής συγκοινωνίας , δηλαδή την παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και αποσκευών σε προκαθορισμένα δρομολόγια, εντός και εκτός του νομού Αχαΐας, με σημείο αναχώρησης ή προορισμού την πόλη της Πάτρας.

Παράλληλα εκτελεί και έκτακτα δρομολόγια καλύπτοντας την ανάγκης της τοπικής κυρίως αγοράς, μέσω του τουριστικού πρακτορείου που διατηρεί.

Διαθέτει πρακτορεία μεταφοράς δεμάτων και φακέλων άμεσα και με ασφάλεια, αξιοποιώντας το στόλο των οχημάτων στους άξονες που εκτελεί δρομολόγια.

 

Υπηρεσίες

Εκτελούνται καθημερινά κατά μέσο όρο 100 δρομολόγια σε περιόδους μέσης κίνησης, και σημαντικά περισσότερα σε περιόδους αιχμής, και εξυπηρετεί περίπου 1.000.000 επιβάτες ετησίως.

Το ΚΤΕΛ Νομού Αχαίας καλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διαδρομών, με τέσσερις βασικούς άξονες Πάτρα-Αθήνα, Πάτρα Θεσσαλονίκη, Πάτρα-Καλαμάτα και Πάτρα-Ιωάννινα, πυκνό δίκτυο εντός του νομού Αχαΐας αλλά και τακτικές γραμμές για όλη την Υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ΚΤΕΛ Αχαΐας Α.Ε. έχει μελετήσει τις ανάγκες του επιβατηγού κοινού στο οποίο απευθύνεται και λαμβάνει ειδικές δράσεις στην αντιμετώπιση των αναγκών τους έχοντας καθιερώσει ειδικά δρομολόγια κατά περίοδο και κατηγορία πελατών.

Είναι από τα πρώτα ΚΤΕΛ στην Ελλάδα, που εγκατέστησε σύστημα μηχανογράφησης. Το ΚΤΕΛ έτσι βελτίωσε την οργάνωση του και μπόρεσε να αξιολογήσει στατιστικά τα δρομολόγια του.

Πάντα προσπαθεί να διαμορφώσει τις παρερχόμενες υπηρεσίες του και το κόστος αυτών,  με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες αλλά και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού.

Το ΚΤΕΛ προσπαθεί να είναι πρωτοπόρο σε θέματα ποιότητας υπηρεσιών, ακρίβειας δρομολογίων, ασφάλειας, ενημέρωσης και βεβαίως συνθηκών άνεσης κατά την μεταφορά των επιβατών.

Το ΚΤΕΛ Ν. Αχαίας Α.Ε. με εμπειρία λειτουργίας 50 και πλέον  χρόνων στοχεύει στην συνεχή ανανέωση του στόλου τους και των υπηρεσιών του  και αναζητά συνεχώς την οργανωτικές και τεχνικές λύσεις οι οποίες θα παρέχουν στο επιβατικό κοινό την ποιότητα υπηρεσιών που επιθυμεί.

Παρακολουθεί συνεχώς και πειραματίζεται με τις νέες τεχνολογίες στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των κατάλληλων και πλέον αποδοτικών εξ΄ αυτών στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του στόλου και των υπηρεσιών προς τους πελάτες του, την μείωση του λειτουργικού κόστους, την βελτίωση της εποπτείας του στόλου των οχημάτων κ.α.

Στην παρούσα φάση,  βρίσκεται στο κατώφλι υλοποίησης μίας σειράς δράσεων για τις οποίες έχει ερευνήσει ήδη τις τάσεις της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει στην επιχείρηση μία ευκαιρία χρηματοδότησης δράσεων πού ήδη είχε μελετήσει και προγραμματίσει.